Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Kryzys i zaciskanie pasa mogą być bardzo korzystne dla zdrowia naszych zębów. Pilnowanie wydatków to dobry sposób na wyrugowanie z pożywienia składników nie tylko niekoniecznych dla zachowania prawidłowej kondycji uzębienia i przyzębia, ale i wręcz zbędnych i szkodliwych. Dieta kryzysowa może być uszczuplona o pokarm zawierający cukier; i o słodycze.
Polacy cukru zjadają stanowczo za dużo – pod każdą jego postacią, a producenci dodają go do produktów coraz więcej, zręcznie maskując słodki smak aromatami i specjalnymi technologiami wytwarzania żywności. Już u niemowląt wyrabiamy niezdrowe przyzwyczajenie do słodkiego smaku. Kilkulatki przepadają za słodyczami pod każdą postacią, a reklamy telewizyjne wmawiają, że najlepsze śniadanie dla milusińskich to mleczne kanapki i słodkie muesli. Tymczasem oba produkty żywnościowe zawierają w swoim składzie przede wszystkim cukier. A dopiero potem mleko, nieco wapnia i minerałów.