Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 28-08-2008
Specjaliści z Zakładu Stomatologii Zachowawczej UAM w Łodzi przeprowadzili badanie oceniające w warunkach in vivo wpływ bez-srebrowych preparatów uwalniających fluor na skład i liczebność bakterii tworzącej płytkę nazębną. Badanie przeprowadzono u 17 pacjentów w wieku 23 – 54 lat z dobrą higieną jamy ustnej, posiadających wypełnienia ubytków klasy V:
-
szklanojonomerowe konwencjonalne Ketac Molar
-
szklanojonomerowe modyfikowane żywicą Fuji II LC
-
z materiału złożonego Charisma.
Pacjenci objęci badaniem przez 10 tygodni stosowali standardowe zabiegi higieniczne w obrębie jamy ustnej, pomijając 3 dni poprzedzające pobranie próbek. Po tym czasie pobrano z ich zębów 3-dniową płytkę nazębną. Po odpowiednim przygotowaniu próbek otrzymano zawiesinę. Rozcieńczoną zawiesinę wysiewano na właściwe pożywki mikrobiologiczne i oceniano:
-
ogólną liczbę bakterii tlenowych i beztlenowych
-
liczbę Streptococcus mutans
-
liczbę Streptococcus sp., Lactobaciilus sp., Veillonella sp.
-
liczbę Neisseria sp.
Z analizy wyników z przeprowadzonego doświadczenia wynika, że nie stwierdza się statystycznie istotnych różnic w liczebności badanych szczepów bakteryjnych, a wyniki prac innych badaczy sugerują, że korzystny wpływ fluoru uwalnianego z wypełnień utrzymuje się jedynie do 8 tygodni po ich założeniu. Prowadzący badanie zauważają, że w trzecim miesiącu od założenia wypełnienia kończy się ochronna rola uwalnianego fluoru.
Inne prace wskazują na zmienność liczebności bakterii Veillonella sp., uzależnioną od wartości pH: obniżenie wartości po wzroście podaży glukozy może prowadzić do wzrostu liczebności tych drobnoustrojów. Bakterie Veillonella sp.są przedmiotem badań: same nie rozkładają cukrów, ponieważ brak im glukokinazy i fruktokinazy. Rozkładają za to mleczany powstające jako produkt przemiany materii u bakterii próchnicotwórczych, tworząc kwasy: octowy i propionowy (stąd podejrzenie o protokooperację Veillonellaz paciorkowcami). Kwasy te zaś w mniejszym stopniu zakwaszają środowisko niżeli mleczany. Istnieją sugestie, że szkliwo ulega mniejszej demineralizacji w zakażeniach jednocześnie Veillonellasp. i paciorkowcami – potwierdzają to wyniki niektórych badań.
Źródło: „Medycyna Doświadczalna i Mikrobiologia”