Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 14-12-2022
Według Moniki Dus, badaczki z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych, do mniej więcej 3/4 produktów spożywczych w supermarketach dodany jest cukier. Wiele osób może przypadkowo przejść na dietę wysokocukrową i nawet nie odczuje tego w smaku żywności, gdyż odkryto, że dieta bogata w cukier obniża zdolność układu smakowego do wyczuwania słodyczy. W badaniu przeprowadzonym z udziałem szczurów, które były na diecie wysokocukrowej, wykazano, że reaktywność nerwu przekazującego z języka do mózgu informacje o słodyczy zmniejszyła się aż o prawie 50%.
Naukowcy próbują zrozumieć mechanizm tego zjawiska. Wiadomo, że nie ulega zmianie liczba kubków smakowych znajdujących się na języku, ale w kubkach badacze znaleźli mniej komórek reagujących na słodki smak u tych szczurów, który były na diecie wysokocukrowej. Wiadomo też, że zmniejszenie reaktywności zmysłu smaku na słodycz w pożywieniu jest odwracalne. Potwierdziło to wykonane kilka lat temu badanie – z udziałem ludzi – w którym wykazano, że obniżenie poziomu cukru w diecie prowadzi do bardziej intensywnego odczuwania smaku słodkiego.