Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 23-01-2017
Naukowcy z University of Manchester i National Institutes of Health w USA doszli do wniosku, że twarde pokarmy są zdrowsze dla tkanek jamy ustnej, ponieważ ich żucie stymuluje limfocyty Th17. Limfocyty te nie tylko chronią przed patogennymi drobnoustrojami, ale również – prawdopodobnie – wykazują działanie przeciwnowotworowe. Uczeni podkreślają jednak, że przesadne żucie może mieć też efekty negatywne: w postaci większej podatności tkanek jamy ustnej na uszkodzenia i ubytki masy kostnej w przyzębiu. Może to stymulować rozwój stanów zapalnych w przyzębiu i pojawienie się paradontozy. Jak ze wszystkim zatem, tak i w dobieraniu twardości pokarmów, wskazany jest umiar.
Dr Joanne Konkel z University of Manchester, biolog i jeden z członków zespołu naukowego badającego wpływ twardości pokarmów na aktywację limfocytów Th17, wskazała na korelację między stanami zapalnymi w jamie ustnej a chorobami w pozostałych częściach ciała i na konieczność dokładniejszego badania wpływu zarówno czynników immunologicznych, jak i działających prozapalnie na specyfikę odpowiedzi odpornościowej w jamie ustnej. To pomogłoby w opracowaniu nowych metod leczenia stanów zapalnych w jamie ustnej i poza nią.
Źródło: „Immunity”