Dziecko
Ankieta
- 25-04-2013
Próchnica to choroba cywilizacyjna, rozwijająca się na bazie nieprawidłowych nawyków żywieniowych. O tym, że pożywienie odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, mówiła dr Anna Harton z Polskiego Towarzystwa Dietetyki w czasie debaty na temat edukacji żywieniowej rodziców i opiekunów dzieci do trzeciego roku życia. Eksperci doszli do wniosku, że najważniejsza dla zdrowia dziecka jest dieta stosowana przez pierwsze 3 lata jego życia. Decyduje ona o tym, jakie zdrowie dziecko będzie miało, kiedy już dorośnie. W ciągu pierwszych 1000 dni swojego życia, kiedy dziecko rozwija się najintensywniej i rośnie, pożywienie ma wpływ programujący na dalsze jego życie. Ciąża i matczyne menu w okresie rozwoju płodowego również wywierają silny wpływ na zdrowie dziecka. Opinię tę podkreślił prof. Piotr Socha z CZD. Wskazał też, że dieta dzieci zawiera wiele nieprawidłowości: młodzi Polacy spożywają za dużo słodyczy, napojów słodzonych i gazowanych, żywności silnie rozdrobnionej i miksowanej oraz dosalanej i dosładzanej. Prof. Socha zauważył również, że pierwsze 1000 dni życia dziecka to idealny czas na to, aby zacząć kształtować nawyki żywieniowe małego człowieka. Podczas debaty podkreślano wielką rolę wspólnych posiłków: kiedy dzieci jedzą w towarzystwie dorosłych, uczą się dobrych i zdrowych nawyków żywieniowych. Każdy dorosły ma wtedy szansę wejść w rolę autorytetu, który swoim przykładem potwierdza konieczność stosowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dużą rolę w kształtowaniu preferencji żywieniowych u dzieci mają pracownicy żłobków – pełniąc funkcje nie tylko opiekunów, ale także edukatorów i wychowawców.
Źródło: „Newsweek”