Dziecko
Ankieta
- 22-04-2011
Jajko, nieodłączny element kultury Świąt Wielkanocnych, to symbol życia. Choć większość wie, że w jajku znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze, nie każdy zdaje sobie sprawę, że spożywanie jajek może korzystnie wpłynąć na zęby – szczególnie w przypadku dzieci. Do składników jajka wyjątkowo cennych dla uzębienia rozwijających się organizmów milusińskich należy zaliczyć:
-
Wapń – zawarty w samym jajku oraz w skorupce; jest składnikiem twardych tkanek uzębienia oraz budulcem kości – w tym kości przyzębia. Zdrowe kości są zaś niezbędne dla zachowania stabilności osadzenia zębów w szczękach oraz konieczne dla zapewnienia urody uśmiechu.
-
Fosfor – niezbędny budulec szkliwa oraz tkanki kostnej.
-
Witaminy – w tym najcenniejsze dla zdrowia jamy ustnej witaminy A oraz D. Witaminy te są niezbędne do:
- utrzymania we właściwym zdrowiu śluzówki jamy ustnej - witamina A odpowiedzialna jest m.in. za regenerację uszkodzeń i przyspieszenie gojenia ran czy nadżerek;
- rozwoju mocnych zębów – witamina D bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, a tym samym wywiera decydujący wpływ na to, jak twarde i mocne są zęby.
Nie żałujmy zatem dzieciom jajek – czas Wielkanocy idealnie nadaje się do wzbogacenia menu o potrawy, dzięki którym uda się w smaczny sposób wzmocnić zęby.
Źródło: Opracowanie własne
Zespół Portaludentystycznego.pl życzy Państwu wesołych i kolorowych Świąt Wielkanocnych!