Dziecko
Ankieta
- 08-06-2010
Przetaczająca się przez Polskę fala powodziowa niesie niebezpieczeństwo wybuchu epidemii. Zawarte w brudnej wodzie bakterie mogą spowodować groźne zakażenia.
- Zagrożenie jest identyczne jak w przypadku zalania szamba, oczyszczalni ścieków czy gnojownika. Są to miejsca, w których występują ogromne ilości zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Postępowanie w takim przypadku jest takie samo, i polega na przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Wiedza dotycząca rodzaju zalanych obiektów - czy to szamba, cmentarza czy wysypiska, powoduje, że przy usuwaniu skutków powodzi, zachowujemy dużą ostrożność, stosujemy odpowiednie środki ochrony i zabezpieczenia – wyjaśnia Dorota Gibała, rzecznik Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie.
Trzeba pamiętać, że drobnoustroje mogą przedostać się do organizmu nie tylko podczas picia zakażonej wody. Mycie zębów i płukanie jamy ustnej wodą zanieczyszczoną bakteriami chorobotwórczymi również mogą spowodować zakażenie. Tak samo, jak używanie zalanych wcześniej brudną wodą przyborów przeznaczonych do utrzymania higieny jamy ustnej. Ryzyko przedostania się bakterii do ustroju wzrasta, jeśli w jamie ustnej toczą się procesy chorobowe. Chore zęby lub uszkodzenia w śluzówce to najbardziej prawdopodobne drogi przenikania mikroorganizmów bezpośrednio do krwiobiegu i innych tkanek ustroju.
Chcąc uniknąć podczas powodzi zakażenia szerzącego się przez jamę ustną:
-
należy bezwzględnie dbać o czystość rąk
-
nie należy stosować do płukania zębów wody z kranu, studni przydomowych lub innych ujęć; należy używać jedynie wody butelkowanej – najlepiej przegotowanej bezpośrednio przed użyciem;
-
nie używać zalanych brudną wodą przyborów do czyszczenia zębów: zabrudzona w ten sposób szczoteczka do zębów lub otwarta już pasta do zębów nie nadają się do użytku – dla własnego bezpieczeństwa lepiej sięgnąć po nowe przybory i środki do higieny jamy ustnej;
-
wszystkie przybory, które nadają się jeszcze do użytku, należy bardzo dokładnie umyć z użyciem dostępnych preparatów czyszczących, wydezynfekować lub – jeśli przedmiot do tego się nadaje – wygotować, wyparzyć lub wyprażyć w gorącym piekarniku;
-
nie spożywać żywności i napojów, które uległy zamoczeniu – dotyczy to również produktów opakowanych w celofany, kartony lub papier oraz owoców i warzyw;
-
do mycia warzyw i owoców należy używać jedynie wody przegotowanej.
Trzeba też pamiętać, że kiedy powódź już minie, wodę z ujęć tak wodociągowych jak i przydomowych można używać dopiero po uzyskaniu informacji o braku zagrożenia mikrobiologicznego. Do tego czasu do mycia zębów należy używać wody butelkowanej. Wszelkich informacji dotyczących postępowania podczas powodzi i rad jak uniknąć zakażenia, udzielają pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, działający na terenach zalanych i na bieżąco monitorujący ryzyko zagrożenia epidemiologicznego.
Źródło: „Nasz Dziennik”