Dziecko
Ankieta
- 04-04-2010
Wbrew pozorom, okazuje się, że zwyczajne jako z zębami i zdrowiem jamy ustnej ma więcej wspólnego, niż by się mogło wydawać. Oto zalety jajek, których nie sposób przecenić, a które mają znakomity wpływ na nasze zęby i dobrą kondycję tkanek miękkich jamy ustnej:
-
zawartość wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin;
-
zawartość wapnia, który korzystnie wpływa na wytrzymałość szkliwa.
Jajko jest również przedmiotem niezbędnym do przeprowadzenia podręcznikowego testu na ochronne działanie fluoru na zębach. Jajko, którego skorupka w eksperymencie porównywana jest do szkliwa, smaruje się żelem fluorkowym i pozostawia preparat na kilka minut. Następnie jajko pokryte florem, i próbę, czyli jajko bez ochrony fluorowej, moczy się przez ok. 20 minut w szklankach z octem. Po wyjęciu jajek z octu okazuje się, że skorupka tego, które było zabezpieczone fluorem nie mięknie pod wpływem kwaśnego środowiska. Oznacza to, iż fluoryzacja zębów przynosi wymierne efekty w postaci zwiększonej odporności szkliwa na działanie szkodliwych kwasów wytwarzanych w jamie ustnej przez bakterie.
Jajka w dawnych czasach wykorzystywano jeszcze inaczej:
-
woda z mocno rozdrobnionymi skorupkami jajek ze święconki wielkanocnej była polecana jako znakomity środek na ból zębów;
-
by zwalczyć chorobę, wystarczyło ponoć tylko potoczyć jajkiem po ciele osoby zmagającej się ze schorzeniem, by niemoc minęła.
Zasiadając do wielkanocnego stołu nie żałujmy więc sobie i dzieciom jajek. Najważniejsze, by świąteczna dieta obfitowała w jajka świeże i najlepiej kupione u gospodarza. W świąteczny czas można sobie pofolgować i zjeść również słodycze w kształcie jajek – i pamiętać, by po spałaszowaniu łakoci umyć zęby.
Źródło: Opracowanie własne