Dziecko
Ankieta
- 22-02-2024
Literatura naukowa opisuje wiele przypadków pacjentów dentystów, którzy wskutek częstego i nadmiernego spożycia napojów energetycznych nie tylko pogorszyli stan swojego zdrowia, ale nieomal do ruiny doprowadzili również uzębienie. Napoje te powodują bowiem uszkodzenia szkliwa zębów wskutek erozji.
Erozja zębów polega na nieodwracalnym rozpuszczeniu powierzchniowej struktury zęba w wyniku działania kwaśnych składników. Powstające ubytki zębów nie są więc skutkiem aktywności mikroorganizmów. Do erozji dochodzi, gdy jony wodoru oddziałują z powierzchniowymi kryształami fluoroapatytu i hydroksyapatytu. Proces ten nazywany jest rozpuszczaniem promowanym przez protony.
Erozja może początkowo doprowadzić do uszkodzenia kanalików zębinowych, co z kolei poskutkuje nadwrażliwością zębiny. Jednak przy ciągłym niszczeniu powierzchni szkliwa, wrażliwość zębów będzie narastać, gdyż odsłonięte zostaną większe obszary miękkich tkanek zębów.
Warto przypomnieć, że bardzo podatne na działanie erozyjne kwaśnych napojów są zęby mleczne dzieci z uwagi na bardziej delikatną strukturę szkliwa mleczaków.
Literatura naukowa opisuje wiele przypadków pacjentów dentystów, którzy wskutek częstego i nadmiernego spożycia napojów energetycznych nie tylko pogorszyli stan swojego zdrowia, ale nieomal do ruiny doprowadzili również uzębienie. Napoje te powodują bowiem uszkodzenia szkliwa zębów wskutek erozji.
Erozja zębów polega na nieodwracalnym rozpuszczeniu powierzchniowej struktury zęba w wyniku działania kwaśnych składników. Powstające ubytki zębów nie są więc skutkiem aktywności mikroorganizmów. Do erozji dochodzi, gdy jony wodoru oddziałują z powierzchniowymi kryształami fluoroapatytu i hydroksyapatytu. Proces ten nazywany jest rozpuszczaniem promowanym przez protony.
Erozja może początkowo doprowadzić do uszkodzenia kanalików zębinowych, co z kolei poskutkuje nadwrażliwością zębiny. Jednak przy ciągłym niszczeniu powierzchni szkliwa, wrażliwość zębów będzie narastać, gdyż odsłonięte zostaną większe obszary miękkich tkanek zębów.
Warto przypomnieć, że bardzo podatne na działanie erozyjne kwaśnych napojów są zęby mleczne dzieci z uwagi na bardziej delikatną strukturę szkliwa mleczaków.