Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna TechnikWarto wiedzieć ...

Ankieta

Gdzie szukasz informacji z branżowych?

  • na targach
  • w internecie
  • w gazetach
  • podczas konferencji
  • podczas szkoleń
Precyzja w dopasowaniu koron protetycznych
  • 17-08-2009
 

 

 

O doskonałości wykonania korony decyduje perfekcyjne jej dopasowanie do przygotowanego kikuta oraz odwzorowanie zewnętrznych powierzchni i punktów istniejących w naturalnym zębie.

We właściwie przygotowanej koronie protetycznej:

  • brzeg protezy, doskonale wypolerowany i gładki, nie odstaje od kikuta zęba – inaczej dochodzi do drażnienia dziąsła i odkładania płytki nazębnej;

  • ząb jest pokryty uzupełnieniem protetycznym aż do granicy zeszlifowania – obszary, które zostały oszlifowane a nie są pokryte koroną, szybciej atakuje próchnica;

  • przestrzeń między powierzchnią zęba a wewnętrzną ścianą korony ma objętość nie większą niż to konieczne do wypełnienia cementem mocującym;

  • zewnętrzne ściany uszczelnienia odzwierciedlają naturalne ukształtowanie powierzchni zęba – krzywizny nie mogą być ani zbyt głębokie, ani zbyt płytkie; w pierwszym przypadku zmniejszałaby się możliwość samooczyszczania powierzchni odtworzonego zęba, a w drugim pojawiało się ryzyko staczania się i przesuwania kęsów pokarmowych ku dziąsłu, co mogłoby być przyczyną powstawania podrażnień tkanek miękkich;

  • aproksymalne punkty styczne między koroną a sąsiadującym z nią zębem są odtworzone z należytą starannością; to ważne, by cząstki pokarmu nie wciskały się w szparę między zębami i nie uszkadzały brodawki międzyzębowej, oraz by przesuwały się w kierunku językowo – policzkowym; zalecane jest sferyczne ukształtowanie powierzchni aproksymalnych – zapobiega ono wciskaniu i zaklinowywaniu cząstek pokarmowych;

  • punkt styku między zębami z uwagi na profilaktykę przeciwpróchniczną powinien być mały; z tym, że jeśli oba sąsiadujące ze sobą zęby są pokryte koronami, płaszczyzna styku może być nieco większa.

Źródło: Opracowanie własne

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Patronujemy

 


 

08/10-03-2017

 

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS