Przy doborze preparatu do dezynfekcji oraz sposobu jego dozowania należy wziąć pod uwagę:
-
wielkość dezynfekowanej powierzchni – ze względu na łatwość zastosowania, szerokie spektrum działania, przystępną cenę, wydajność i dostępność największą popularnością cieszą się środki zawierające aminy oraz ich pochodne;
-
rodzaj powierzchni przeznaczonej do dezynfekcji – istotne jest, w jakim stopniu i jak szybko powierzchnia pokrywa się różnymi rodzajami zanieczyszczeń, w tym biofilmem, czy jest to: sprzęt medyczny, powierzchnia ścienna czy podłogowa i czym jest pokryta;
-
strukturę i kształt przedmiotu przeznaczonego do dezynfekcji – elementy trudno dostępne, małe najlepiej dezynfekuje się preparatami na bazie alkoholi nanoszonych na przedmiot w postaci aerozolu lub też przy pomocy nasączonych preparatem chusteczek;
-
termin trwałości środka – należy odnieść tę informację do wielkości opakowania handlowego i do tego, z jaką częstotliwością i jakiej wielkości powierzchnię będzie się dezynfekować.
Dobrze dobrany i właściwie zastosowany preparat dezynfekcyjny znosi ryzyko, że u pacjenta albo mającego z nim kontakt personelu medycznego pojawi się zakażenie lub dojdzie do przeniesienia choroby.
Źródło: „Vademecum Stomatologa”