Student
Ankieta
- 07-08-2023
Ponieważ coraz większy nacisk kładzie się na wyeliminowanie z diety cukrów, wiedza na temat odżywiania, chorób dietozależnych i szerszych implikacji ogólnoustrojowych wynikających ze spożycia węglowodanów jest obecnie bardzo istotna. Tym bardziej, że notuje się światową epidemię próchnicy zębów, a ta wynika z jednej głównej przyczyny – obecności dużej ilości cukrów w diecie.
Największy wysiłek służący wyłączeniu programu na temat żywienia do edukacji studentów stomatologii poczynili dietetycy. Eksperci argumentują, że poprawa edukacji żywieniowej w stomatologii może zwiększyć świadomość przyszłych klinicystów w odniesieniu do konieczności konsultowania się ze specjalistami z zakresu żywienia. Dotyczy to szczególnie sytuacji, kiedy dentysta podejrzewa, że istniejące u pacjenta problemy zdrowotne w jamie ustnej mogą być wynikiem choroby dietozależnej. Konsultacje ze specjalistami z zakresu dietetyki dotyczyć mogłyby samych lekarzy dentystów – aby poprzez nabywaną wiedzę mogli skutecznie wdrażać do strategii profilaktyki stomatologicznej edukację i uświadamianie pacjentów w zakresie ryzyka związanego z dietą bogatą w węglowodany – jak i pacjentów, którzy kierowani byliby przez dentystów do specjalistów z zakresu żywienia.