Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 04-04-2008
Przeprowadzone badania wskazują, że fluor nie pozostaje bez wpływu na zdrowie ogólne. Fluor, oprócz silnego powinowactwa do dihydroksyapatytów budujących szkliwo zębowe, oddziaływuje na szereg procesów, zachodzących w organizmach.
-
Układ kostny – fluor podawany w niewielkich dawkach, sprzyja mineralizacji kości, stymuluje produkcję komórek kościotwórczych (nawet u osób starszych). Zwiększenie dawek może jednak zaburzać równowagę biochemiczną procesu odnawiania kości i wytwarzania struktur krystalicznych. A to z kolei powoduje obniżenie wytrzymałości tkanki kostnej.
-
Tworzenie nowotworów – istnieją przesłanki, sugerujące, że fluor może indukować i wspomagać wzrost oraz proliferację komórek osteosarcomy (nowotworu złośliwego kości).
-
Układ nerwowy – z badań chińskich uczonych wynika, że nadmiar fluoru może powodować obniżenie zdolności intelektualnych.
-
Fluor może modyfikować poziom niektórych hormonów i wpływać na pracę tarczycy – tak sygnalizują wyniki niektórych eksperymentów, ale wymagają one jeszcze potwierdzenia.
Póki co, wyniki badań, potwierdzające negatywny wpływ fluoru na nasze zdrowie i oficjalne raporty powinny skłonić do zmiany postrzegania tego pierwiastka jako pozbawionego wad. Niewątpliwą zaletą fluoru jest to, że wzmacnia szkliwo i dzięki temu przyczynia się do redukcji zmian próchniczych.
Woda jest wzbogacana we fluor w dawkach dużo mniejszych niż sugerowane maksimum, ale doliczenie do dziennej porcji przyswajanego fluoru ilości spożywanych w pokarmach i połykanych (szczególnie przez dzieci) razem z pastą, powoduje, że ludzie początku XXI wieku i żyjący w rejonach, gdzie woda jest fluorkowana, narażani są na nadmierne spożycie tego pierwiastka.
Amerykańskie badania produktów spożywczych wykazały, że głównym źródłem fluoru w produktach żywnościowych jest woda, stosowana na wielu etapach produkcji i przyrządzania potraw. W Polsce zawartość fluoru w wodzie pitnej jest na poziomie nieszkodliwym dla organizmu.
Źródło: „Świat Nauki”