Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Bakterie czerwonego kompleksu dziąsłowego
  • 24-04-2025
 

 

 

 

 

Czerwony kompleks dziąsłowy to grupa trzech bakterii ściśle związanych z zaawansowanymi chorobami przyzębia. Termin ten został wprowadzony do użytku dopiero w 1998 roku w kontekście analizy mikroflory płytki nazębnej, ale ma kluczowe znaczenie dla specjalistów periodontologii i stomatologii.

Bakterie, które wchodzą w skład czerwonego kompleksu, to:

  • Porphyromonas gingivalis – beztlenowa pałeczka stanowiąca jeden z głównych czynników powodujących periodontitis, czyli stan zapalny dziąseł. Wytwarza gingipainy, które degradują białka tkankowe i osłabiają odpowiedź immunologiczną;

  • Tannerella forsythia – beztlenowa bakteria, która produkuje enzymy rozkładające białka i bierze udział w destrukcji tkanki łącznej przyzębia;

  • Treponema denticola – bakteria w formie krętki, bardzo ruchliwa, zdolna do penetrowania nabłonka dziąsłowego. Współdziała z P. gingivalis, nasilając jej działanie.

Bakterie czerwonego kompleksu są silnie powiązane z destrukcyjną postacią zapalenia przyzębia i występują w dużych ilościach w głębokich kieszonkach przyzębnych. Pojawiają się w bardziej zaawansowanych stadiach choroby przyzębia, a ponieważ współdziałają ze sobą, wzmacniają przez to swoje działanie patogenne.


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS