Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 24-01-2023
Cukierki, z uwagi na ich słodki smak, lubi zdecydowana większość ludzi. Jednak mają one niewielką wartość odżywczą i przyczyniają się do nadmiernego spożycia składników dostarczających energii.
Nadmierne spożycie słodyczy może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Dotyczy to powstania nadwagi, ale również i chorób jamy ustnej – na czele z próchnicą. Znaczący wpływ na rozwój chorych zębów ma pora spożywania słodyczy, a także czas ich kontaktu z zębami. Wyniki badań ujawniają ścisłą korelację między istnieniem zmian próchnicznych w zębach a długim czasem kontaktu słodyczy z tkankami jamy ustnej. Ponadto, mimo że istnieją duże różnice osobnicze w ilości spożywanych kalorii (szczególnie widać to w populacji dzieci), pochodzących z cukrów prostych, udokumentowano, że większe spożycie składników energetycznych pochodzących ze smacznych, w tym słodkich pokarmów, jest konsekwentnie powiązane ze wzrostem masy ciała i otyłością. Otyłość, także ta rozwinięta w dzieciństwie, przekłada się negatywnie na zdrowie i niesie również poważne implikacje dla kondycji struktur jamy ustnej. Warto o tym pamiętać, zanim skusimy się na cukierka lub podamy go dziecku.