Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 21-10-2021
Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Poza licznymi objawami układowymi oraz ogólnymi może dawać również symptomy w obszarze jamy ustnej, takie jak:
-
stany zapalne śluzówki jamy ustnej;
-
zaburzenia mineralizacji szkliwa zębów stałych – w zębach stałych dotknięte są siekacze i pierwsze trzonowce; zmiany występują symetrycznie na zębach jednoimiennych;
-
język geograficzny;
-
nawracające afty;
-
nasilona próchnica.
Zaburzenia mineralizacji szkliwa w zębach stałych, a także afty nawracające na śluzówce jamy ustnej mogą być jedynymi początkowymi objawami celiakii. Za przyczynę niedorozwoju twardych tkanek zębów uznawane są u pacjentów z celiakią niedobory witamin A, E, D3 w początkowym okresie mineralizacji zawiązków zębów, a także niedobory wapnia i białek. Niedobory żywieniowe związane są z pogorszeniem procesu wchłaniania składników pokarmowych z jelita, ponieważ dochodzi tam do zaniku kosmków – niezbędnych to sprawnego przedostawania się składników odżywczych do krwiobiegu.