Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 25-09-2020
Niektóre produkty żywnościowe, a w szczególności świeże owoce i warzywa skutecznie usuwają miękkie naloty z zębów.
Jednym z najzdrowszych owoców dla zębów o właściwościach czyszczących jest jabłko – pomimo że zawiera kwasy owocowe i naturalne cukry. Jego spożycie pobudza bowiem silnie produkcję śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni międzyzębowych oraz chroni przed szkodliwym działaniem kwasów.
Oprócz jabłek do pokarmów oczyszczających można zaliczyć marchew, rzodkiewkę, seler i pomarańcze.
Działanie oczyszczające wykazują również orzechy oraz chleb razowy. Korzystne jest też oczyszczające działanie gumy do żucia. Guma może dodatkowo zawierać fluor lub inne związki hamujące próchnicę.
Nie należy jednak przeceniać roli pokarmów oczyszczających w higienie jamy ustnej. Nie zastępują one szczotkowania, gdyż usuwają przeważnie jedynie miękkie naloty. Jednak są polecane jako dodatkowy i w miarę wygodny sposób czyszczenia zębów po posiłku, w przypadku, kiedy nie jest możliwe użycie szczoteczki do zębów.
Należy też pamiętać, że zaraz po zjedzeniu owoców nie wolno czyścić zębów, ponieważ szkliwo pozostaje szczególnie wrażliwe na uszkodzenia. Dlatego lepiej po zjedzeniu owoców kilkukrotnie przepłukać jamę ustną zwykłą wodą.