Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 27-07-2011
Zdolność do odczuwania smaku podlega zmianom w czasie życia. Najintensywniej bodźce smakowe odbiera się w młodości, między 20-25 rokiem życia. Im człowiek starszy, tym słabiej zazwyczaj odczuwa smak. Związane jest to z wieloma czynnikami:
-
predyspozycjami genetycznymi warunkującymi indywidualną wrażliwość kubków smakowych, co sprawia, że każdy z nas ma inne wyczucie smaku;
-
noszeniem uzupełnień stomatologicznych – protezy mogą zaburzać odczuwanie smaku lub upośledzać intensywność doznań odbieranych przez kubki smakowe;
-
przynależnością do płci – kobiety uznaje się za bardziej wrażliwe od mężczyzn na odczuwanie smaku słodkiego i słonego;
-
choroby ogólnoustrojowe, np. nadciśnienie, infekcja z gorączką, które mogą na krótko lub długo zaburzać działanie zmysłu smaku.
Niestety, zaburzenia odbierania smaków i dysfunkcje odpowiedzialnych za to narządów zmysłów przeważnie prowadzą do tego, że zaczynamy m.in. więcej słodzić, a do jadłospisu trafiają mało wartościowe słodycze. Cukier zaś w żadnym wypadku nie sprzyja zdrowiu zębów.
Zaburzenia odczuwania smaku spowodowane przez protezy dentystyczne zazwyczaj mijają, kiedy użytkownik przyzwyczai się do ich obecności w jamie ustnej. Tak łatwo, niestety, nie mija przyzwyczajenie do spożywania słodyczy i cukru. Od słodkiego smaku trzeba umieć się więc odzwyczaić. Pomocny w tym może okazać się cynk. Jak wynika z badań, odpowiednie spożycie tego pierwiastka może przywrócić właściwe odczuwanie smaku i tym samym uwolnić od potrzeby ciągłego dosładzania potraw czy napojów. Naturalny cynk znajduje się w owocach morza oraz w mięsie. Można używać go również jako suplementu diety.
Innym sposobem na to, by żywność lepiej smakowała, jest „oszukanie” zmysłu smaku. Znane są nawet naturalne substancje, które w ten sposób działają na naszą zdolność odczuwania smaków. Zalicza się do nich:
-
mirakulinę – pozyskiwaną z rosnącego w Afryce synsepalu słodkiego substancję pozbawioną smaku, która po dodaniu do potraw kwaśnych sprawia, że wydają się one słodkie;
-
kurkulinę o podobnym działaniu do mirakuliny, pozyskiwaną z owoców azjatyckiej rośliny Curculigo latifolia;
-
taumatynę - maskującą naturalną gorycz występującą w produktach spożywczych, których podstawowe składniki to owoce cytrusowe.
Źródło: „Gazeta Wyborcza”