Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy na cenzurowanym
  • 30-05-2011
 

 

 

 

 

 

 

Cukier obecnie nie jest reklamowany jako produkt sam w sobie (dla przypomnienia: przed wojną furorę zrobił slogan „Cukier krzepi”) - wiemy, że efektem jego obecności w produktach spożywczych są próchnica, choroby przyzębia, otyłość i cukrzyca. Brak reklam samego cukru nie zmienia jednak faktu, że niektórzy spożywają go za dużo i że jest on nadal promowany – tyle że pod postacią batoników, karmelków czy słodkich soków. Ze statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie ok. 50-70 kg cukru – to dziesięć razy więcej niż nasi dziadkowie. Zjadamy cukier w tradycyjnej postaci, czyli sacharozy pozyskiwanej z buraków lub trzciny cukrowej, ale też i w postaci ukrytego w produktach spożywczych syropu glukozowo-fruktozowego. Ten ostatni jest jednym z ulubionych przez producentów dodatków do żywności – głównie przez wzgląd na wygodną formę jego dozowania, łatwość przechowywania oraz transportu.

Z badań naukowych przeprowadzonych na myszach wynika, że syrop glukozowo-fruktozowy, oprócz tego, że sprzyja rozwojowi bakterii tworzących próchnicę, może przyczyniać się do gromadzenia w ustroju tłuszczu i do rozwoju otyłości. Dzieje się tak, ponieważ zawarta w syropie fruktoza przestraja gospodarkę organizmu na produkcję tłuszczu gromadzonego w komórkach tłuszczowych.


 

Zatem zanim sięgnie się po batonika, warto wykonać prosty rachunek zysków i strat. Zawsze bowiem zdrowszym wyjściem jest schrupanie świeżej marchewki czy kalarepy.

Źródło: „Dziennik Polski”


 


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS