Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 24-11-2009
Guma do żucia obchodzi w tym roku swoje 136 urodziny.
Z ostatnich badań naukowców wynika, że guma do żucia bez cukru to nie tylko produkt, który chroni zęby przed próchnicą. Wpływa ona również korzystnie na inteligencję, poprawę kondycji psychicznej oraz – jak utrzymują zagorzali wielbiciele bezcukrowej masy - na utrzymanie smukłej figury. Udowodniono, że żucie gumy:
-
poprawia dotlenienie mózgu, co sprzyja rozwojowi inteligencji – szczególnie korzystne jest to w przypadku dzieci;
-
pomaga uporać się ze stresem, bo rozluźnia mięśnie i uspokaja – pozytywny wpływ gumy do żucia doceniała nawet armia amerykańska, która podczas II wojny światowej zaopatrywała swoich żołnierzy w wielkie ilości tego specyfiku; tradycja ta kontynuowana jest i obecnie: guma do żucia dodawana jest do codziennych racji żołnierskich;
-
pomaga utrzymać prawidłową wagę, ponieważ dzięki żuciu spala się kalorie (w niewielkiej, niestety, ilości) oraz w pewnym stopniu likwiduje się uczucie głodu – do mózgu docierają sygnały, by ograniczyć łaknienie, ponieważ jest przeżuwany pokarm.
Jakkolwiek by nie oceniać nowo odkrytych zalet żucia bezcukrowej gumy, warto docenić ją za wspomaganie walki o czyste i zdrowe zęby i sięgać po nią zawsze, kiedy mycie zębów po posiłku nie jest możliwe.
Źródło: „Panorama Leszczyńska”