Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-12-2024
Zapalenie przyzębia to przewlekła choroba zapalna, której mediatorem jest biofilm prowadzący do stopniowego pogorszenia się stanu struktur podtrzymujących ząb. Gromadzenie się wewnątrzustnych dysbiotycznych mikroorganizmów na powierzchni zęba jest głównym czynnikiem ryzyka zapalenia przyzębia. Więzadło przyzębia i otaczająca je struktura kostna ulegają zniszczeniu lub degradacji w wyniku reakcji układu odpornościowego gospodarza na kolonizację bakteryjną, a na układ odpornościowy gospodarza wpływają zmienne genetyczne, środowiskowe i behawioralne. Chociaż dokładny mechanizm leżący u podstaw tej zależności jest nieznany, to istnieją dowody na to, że choroby przyzębia są silnie skorelowane z dietą, przy czym wyższa jakość pożywienia lub zdrowsze nawyki żywieniowe chronią zdrowie przyzębia i dziąseł. Korzystnie na przyzębie może wpływać dieta śródziemnomorska, gdyż dostarcza wielu cennych składników pokarmowych i antyoksydantów, a także dobrze wpływa na bakterie jelitowe. W badaniach potwierdzono, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską mają lepsze zdrowie jamy ustnej, mniejszą częstość występowania próchnicy i niższe wartości parametrów chorobowych przyzębia.