Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 24-07-2024
Z badań wynika, że utrata zębów jest ważnym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, co szczególnie widać u osób starszych. Utrata zębów może również wymusić zmianę preferencji żywieniowych w kierunku spożywania pokarmów słodkich i miękkich zamiast pełnowartościowych, które wymagają jednak dokładnego żucia.
Dieta oparta na miękkich, łatwych do przeżucia składnikach, najczęściej jest niepełnowartościowa, a to z kolei doprowadza do powstania deficytów składników odżywczych i zwiększenia ryzyko niedożywienia, które z kolei podnosi ryzyko demencji.
Naukowo wykazano również, że istnieje potencjalny związek między stanami zapalnymi powodowanymi dietą a pogorszeniem funkcji poznawczych. Oznacza to, że dieta działająca prozapalnie, czyli bogata w wysokoprzetworzoną żywność, cukier i niezdrowe tłuszcze, może pobudzać układ odpornościowy i prowadzić do uwolnienia cząstek prozapalnych. Cząstki te mają negatywny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej – mogą przyspieszać utratę zębów i powstanie zapalenia przyzębia. Dieta prozapalna może więc służyć jako czynnik pośredniczący między utratą zębów a zaburzeniami funkcji poznawczych i rozwojem demencji.