Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 11-06-2024
Przyjęło się uważać, że największe zagrożenie dla zdrowia zębów stanowią bogate w cukier pokarmy. Tymczasem węglowodany są zaledwie jednym z wielu składników znajdujących się w pożywieniu, które mogą szkodzić kondycji szkliwa.
Do pokarmów, których spożycie należy ograniczyć lub których spożycia należy unikać, należą również:
-
napoje gazowane, szczególnie, jeśli dodatkowo są słodzone i kwaśne, gdyż silnie obniżają pH w jamie ustnej, a to z kolei sprzyja erozji zębów i rozwojowi próchnicy;
-
pokarmy lepkie, kleiste – ponieważ łatwo i na długo przylegają do powierzchni zębów, przez co stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii próchnicy;
-
owoce cytrusowe i kwaśne pokarmy – chociaż dostarczają składników mineralnych i witamin, to ich wysoka kwasowość może doprowadzić do rozmiękczenia szkliwa zębów.
Pamiętajmy, że umiar jest kluczem do tego, aby cieszyć się ulubionymi smakami pokarmów, nie szkodząc jednocześnie zdrowiu zębów. Warto też po każdej przekąsce bądź posiłku przepłukać jamę ustną czystą wodą, aby usunąć resztki pokarmu spomiędzy zębów i wspomóc przywrócenie prawidłowego pH w jamie ustnej.