Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 21-06-2023
Kieszonki dziąsłowe, szczególnie jeśli są patologicznie pogłębione, stanowią nisze, w których osadzają się resztki organiczne, a także drobnoustroje, w tym – różne gatunki bakterii. Bakterie te tworzą swoiste kompleksy, dzięki czemu poszczególne osobniki mogą bardzo efektywnie wykorzystywać składniki pokarmowe i dobrze chronić się przed systemem immunologicznym gospodarza.
Socransky podzielił mikroorganizmy bytujące w biofilmie jamy ustnej na kilka grup, kierując się zależnościami panującymi pomiędzy gatunkami drobnoustrojów, a także przypisując im odpowiednie kolory. Tak wyodrębnione zostały kompleksy:
-
czerwony – należą tu bakterie najbardziej patogenne w stosunku do tkanek przyzębia;
-
pomarańczowy – zawiera gatunki bakterii, które są bezpośrednio związane z mikroflorą należącą do kompleksu czerwonego;
-
żółty – zaliczono tu bakterie związane z płytkimi kieszonkami przyzębia;
-
fioletowy – to kompleks utworzony przez bakterie, które nie są tak patogenne, jak mikroorganizmy z kompleksu czerwonego i żółtego;
-
niebieski – rozwija się u osób z uporczywymi zmianami okołowierzchołkowymi; należą tu bakterie z rodziny promieniowców;
-
zielony – ma duże znaczenie dla rozwoju próchnicy.