Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Żywność wysoko przetworzona sprzyja chorobom jamy ustnej
  • 27-02-2023
 

 

 

 

 

Trwająca obecnie transformacja żywieniowa charakteryzuje się globalnym przejściem od tradycyjnych, pełnowartościowych składników pokarmowych do żywności i napojów o wysokiej zawartości cukru, soli i tłuszczu. Konsekwencje tego przejścia odczuwane są głównie w krajach o niskich i średnich dochodach mieszkańców, ale wszystkie osoby, które korzystają z nowoczesnego modelu żywieniowego – niezależnie od statusu ekonomicznego państwa, w którym mieszkają – narażone są na rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym próchnicy zębów, otyłości, cukrzycy.

Warto pamiętać, że wysoko przetworzone jedzenie nie służy również prawidłowemu rozwojowi struktur układu stomatologicznego i może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wad zgryzu.

Największym problemem wynikającym z nowoczesnej diety pozostaje próchnica, która również może doprowadzić do wad zgryzu – kiedy zęby zniszczone nadmiarem cukru w pożywieniu i nieleczone u stomatologa trzeba usuwać. Jest to niebezpieczne szczególnie w przypadku małych dzieci, gdyż przedwczesne usunięcie zęba mlecznego może zakończyć się nieprawidłowością zgryzową, jeśli nie zostanie zastosowana proteza tymczasowa w miejscu utraconego zęba. Z kolei przedwczesna utrata zęba stałego naraża dziecko na noszenie protezy stomatologicznej przez całe dalsze życie.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS