Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 25-06-2021
Stres oksydacyjny to stan, w którym organizm nie potrafi poradzić sobie z nadmiarem wolnych rodników. Wolne rodniki są bardzo aktywnymi cząstkami, które z powodu swej nadaktywności mogą doprowadzać do uszkodzeń błon biologicznych i organelli komórkowych. W rezultacie doprowadza to do zakłócenia metabolizmu na podstawowym poziomie, czyli w komórce, co może niekorzystnie odbić się na zdrowiu – także w obszarze jamy ustnej, a nawet doprowadzić do rozwoju nowotworu.
Bronią w walce z wolnymi rodnikami są antyoksydanty pochodzące z diety. Do antyutleniaczy należą między innymi witaminy C, E, flawonoidy, polifenole, karotenoidy. Wszystkie te związki zmniejszają stres oksydacyjny. Aby uniknąć uszkodzeń wynikających z aktywności wolnych rodników w jamie ustnej i zapobiec powstaniu stresu oksydacyjnego, w diecie powinno znaleźć się bardzo dużo owoców i warzyw, ponieważ to one są głównym źródłem antyoksydantów w pożywieniu dla człowieka.