Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 02-12-2019
Dane pokazują, że 2,4 miliarda ludzi na całym świecie ma próchnicę, w tym spory odsetek dzieci – zmiany pojawiają się już na zębach mlecznych. Ponieważ próchnica to obecnie najczęściej występująca choroba zakaźna na świece, dlatego naukowcy z Wielkiej Brytanii przeprowadzili szereg badań nad możliwością zastosowania gumy do żucia pozbawionej cukru. Okazało się, że żucie gumy niezawierającej związków cukrowych, praktykowane przez 20 minut po posiłku, skutecznie ogranicza rozwój próchnicy. Dzieje się tak, gdyż proces żucia zwiększa produkcję śliny, co może pomóc w neutralizacji oraz usunięciu kwasów powstających podczas rozkładania cząstek organicznych przez bakterie znajdujące się na płytce nazębnej. Dodatkowo guma mechanicznie usuwa resztki węglowodanów, które mogłyby posłużyć jako pożywka dla bakterii próchnicowych.
Oczywiście stosowanie gum bezcukrowych nie zastąpi podstawowych zabiegów higieny jamy ustnej, takich jak szczotkowanie czy nitkowanie zębów. Jednak w sytuacjach, kiedy nie mamy możliwości skorzystania ze szczoteczki czy pasty, warto sięgnąć po posiłku po gumę do żucia pozbawioną cukru. Obniża to ryzyko powstania próchnicy.