Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 09-05-2019
Narastające zainteresowanie naturalnymi preparatami poprawiającymi i utrzymującymi zdrowie, także zdrowie w jamie ustnej, skierowało uwagę zarówno pacjentów, jak i lekarzy oraz badaczy na propolis. Ten wykorzystywany od zarania dziejów pożytek pszczeli w badaniach in vitro wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe – głównie przeciwko paciorkowcom próchnicotwórczym, w tym przeciw wrogowi numer jeden zdrowych zębów, bakteriom ze szczepu Streptococcus mutans.
Badania potwierdzają wysoką skuteczność bakteriobójczą ekstraktów propolisowych.
Ten pożytek pszczeli hamuje także aktywność enzymu glukozylotransferazy, która bierze udział w w przemianach cukrów wykorzystywanych przez bakterie próchnicy do wytwarzania energii i mnożenia się. W odniesieniu do Streptococcus mutans wyciąg z propolisu hamował aktywność tego enzymu aż o kilkadziesiąt procent.
Dużą zaletą propolisu, dzięki której atak bakterii próchnicy na szkliwo jest mniej skuteczny, jest także utrudnianie przylegania bakterii próchnicotwórczych do tkanki zębowej.