Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-04-2019
Cukier zdecydowanie nam szkodzi. Jego nadmierne spożycie wywołuje próchnicę, prowadzi do nadwagi, cukrzycy. Nagonka na cukier staje się coraz bardziej zasadna, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że coraz doskonalsze procedury produkcyjne w zakładach przetwórstwa spożywczego umożliwiają wytwarzanie produktów, na których etykietach znajduje się informacja, iż żywność ta nie zawiera dodatku cukru. Producenci żywności faktycznie mogą nie dodawać białego cukru w postaci sacharozy, ale cukier może być przemycony do produktów w postaci innej – mniej znanej dla przeciętnego konsumenta. Dlatego warto wczytać się w etykiety i sprawdzić, czy produkt, który mamy zamiar włożyć do koszyka, nie zawiera cukru ukrytego w postaci na przykład syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego czy melasy.
Warto też pamiętać, iż umieszczenie na etykiecie informacji o tym, iż produkt zawiera słodziki, nie jest jednoznaczne z tym, że cukru w produkcie nie ma. Bowiem produkty słodzone słodzikami również mogą zawierać dodatek wyżej wymienionych postaci cukru.
W popularnych produktach żywnościowych cukru w postaci sacharozy lub cukru ukrytego może być bardzo dużo:
-
jedna puszka o pojemności 330 ml napojów gazowanych typu cola zawiera aż 7 łyżeczek cukru;
-
jedna puszka herbaty mrożonej o pojemności 330 l zawiera około 5 łyżeczek cukru;
-
około 0,5 łyżeczki cukru znajdziemy w jednej łyżce keczupu i w jednej kromce pełnoziarnistego chleba;
-
dużym zaskoczeniem może być, że już 150 ml jogurtu owocowego może zawierać aż 4-6 łyżeczek cukru – to więcej niż napoje gazowane.