Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 22-08-2018
Wiele pisze się na temat tego, jakie produkty jeść, aby mieć zdrowe zęby. Natomiast niewiele jest informacji o tym, w jakiej kolejności zjadać produkty spożywcze, aby zapewnić zębom piękny wygląd i odpowiedni poziom zdrowia. Schemat ten wygląda bardzo prosto: na samym początku powinno zjadać się te produkty, które przyspieszają rozwój próchnicy, natomiast na końcu – żywność, która wspomaga zachowanie zdrowia zębów i śluzówki jamy ustnej. W praktyce oznacza to, że jeżeli dieta obfituje w makarony, ciastka, białe pieczywo, chińskie zupki, kwaśne i słodkie miękkie owoce, produkty wysoko przetworzone z dużą ilością poprawiaczy smaku i aromatu, należy je zjadać w pierwszej kolejności, gdyż przyklejają się do szkliwa i pozostają w przestrzeniach międzyzębowych. Na końcu natomiast spożywamy produkty, które usprawniają czyszczenie jamy ustnej z zanieczyszczeń organicznych zalegających pomiędzy zębami i na granicy między dziąsłami a szkliwem i przywracają właściwe pH w jamie ustnej, tak jak na przykład chrupiące warzywa (kalarepa, marchewka). Na samym końcu po każdym posiłku i przekąsce przepłukuje się jamę ustną czystą wodą.
Taki schemat spożywania pokarmów sprawi, że nawet jeżeli w diecie znajdują się produkty niezbyt zdrowe dla zębów, to ryzyko próchnicy zostaje zminimalizowane.