Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 08-03-2018
Naukowcy z King's College w Londynie odkryli, że osoby, które popijają napoje gazowane lub kwaśne między posiłkami, mają aż 11-krotnie zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkiej lub umiarkowanej erozji szkliwa. Ryzyko to znacznie malało, kiedy napoje były przyjmowane podczas posiłków.
Badania Brytyjczyków dowodzą, że – wbrew powszechnej opinii – to nie tylko napoje gazowane, słodzone i kwaśne pite w dużych ilościach zwiększają ryzyko uszkodzenia szkliwa. Wystarczy dwukrotnie w ciągu dnia wypijać wodę z cytryną lub gorącą herbatę owocową, aby prawdopodobieństwo erozji gwałtownie rosło.
W trakcje badania zidentyfikowano najgroźniejsze dla zębów produkty i dodatki do żywności. Okazało się, że potencjał erozyjny napojów silnie rośnie, jeśli zawierają one dodatek owoców lub aromatów owocowych.
Inne ciekawe spostrzeżenia wynikające z badania to m.in.:
-
kierowcy zawodowi i degustatorzy win są silnie narażeni na erozję – ci pierwsi wypijają najczęściej duże ilości gazowanych napojów, drudzy natomiast długo trzymają w jamie ustnej trunek poddawany ocenie organoleptycznej;
-
bezcukrowe napoje bezalkoholowe są tak samo erozyjne, jak napoje zawierające cukier;
-
erozyjność napojów rośnie, jeśli spożywane są na gorąco;
-
duży potencjał erozyjny wykazują herbaty owocowe, pastylki, żelki i leki owocowe;
-
nawyki takie, jak płukanie jamy ustnej spożywanym napojem przed jego połknięciem lub też powolne i długotrwałe sączenie napoju zwiększają prawdopodobieństwo erozji.
Źródło: Kong's College London