Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 14-04-2016
Wapń to pierwiastek niezbędny dla rozwoju zębów, mocnego szkliwa i zabezpieczenia w ten sposób mineralnej warstwy zębów przed próchnicą oraz dla solidnych kości – również tych, które tworzą twardą tkankę przyzębia. Najbardziej znanym źródłem tego pierwiastka jest, oczywiście, nabiał – to jednak produkt odzwierzęcy. Gdzie zatem wapnia mają szukać weganie, w których diecie produkty te nie figurują? Potrzebują go przecież tak samo, jak każdy przeciętny zjadacz mleka i jego przetworów.
Wapń znajdą w wodzie mineralnej oraz w warzywach i owocach. Najlepsze roślinne źródła tego pierwiastka to:
-
warzywa kapustne, w szczególności brokuły, jarmuż i niektóre gatunki kapust;
-
orzechy: laskowe, pistacjowe, migdały;
-
strączkowe;
-
sezam niełuskany i mak.
Weganie nie powinni zjadać za dużo szpinaku i szczawiu, ponieważ rośliny te zawierają sporo szczawianów, które wiążą się z wapniem i hamują jego wchłanianie.
Weganie powinni dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie, ponieważ są narażeni na osłabienie kości i częstsze złamania – co udokumentowano badaniami naukowymi. Aby wchłanianie tego pierwiastka było jak najlepsze, konieczne jest też zadbanie o odpowiedni poziom witaminy D w pożywieniu – witamina ta ułatwia wchłanianie wapnia i wespół z nim bierze udział w wielu cyklach metabolicznych.
Źródło: Opracowanie własne