Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Wapń dla wegan
  • 14-04-2016
 

 

 

 

Wapń to pierwiastek niezbędny dla rozwoju zębów, mocnego szkliwa i zabezpieczenia w ten sposób mineralnej warstwy zębów przed próchnicą oraz dla solidnych kości – również tych, które tworzą twardą tkankę przyzębia. Najbardziej znanym źródłem tego pierwiastka jest, oczywiście, nabiał – to jednak produkt odzwierzęcy. Gdzie zatem wapnia mają szukać weganie, w których diecie produkty te nie figurują? Potrzebują go przecież tak samo, jak każdy przeciętny zjadacz mleka i jego przetworów.

Wapń znajdą w wodzie mineralnej oraz w warzywach i owocach. Najlepsze roślinne źródła tego pierwiastka to:

  • warzywa kapustne, w szczególności brokuły, jarmuż i niektóre gatunki kapust;

  • orzechy: laskowe, pistacjowe, migdały;

  • strączkowe;

  • sezam niełuskany i mak.

Weganie nie powinni zjadać za dużo szpinaku i szczawiu, ponieważ rośliny te zawierają sporo szczawianów, które wiążą się z wapniem i hamują jego wchłanianie.

 

Weganie powinni dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie, ponieważ są narażeni na osłabienie kości i częstsze złamania – co udokumentowano badaniami naukowymi. Aby wchłanianie tego pierwiastka było jak najlepsze, konieczne jest też zadbanie o odpowiedni poziom witaminy D w pożywieniu – witamina ta ułatwia wchłanianie wapnia i wespół z nim bierze udział w wielu cyklach metabolicznych.

Źródło: Opracowanie własne

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS