Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 13-07-2015
Chcesz mieć zdrowe zęby, usuń z diety cukier – to wiedzą już nawet przedszkolaki. Nie da się jednak wyeliminować tak szybko pociągu do słodkiego smaku. Można za to zastąpić cukier typu sacharoza czy fruktoza innymi produktami. Kiedy jedni skłaniają się ku słodzikom syntetycznym, inni wolą sięgnąć po naturalne produkty o słodkim smaku i o mniejszej zawartości sacharozy lub fruktozy. Ale uwaga: naturalne zastępniki cukru też mają swoje zalety i wady. Poznajmy je.
-
Słód – ryżowy lub jęczmienny. Powstaje z wykiełkowanych nasion tych gatunków zbóż. Wprawdzie dostarczają witamin i składników odżywczych, ale mają negatywny wpływ na naszą gospodarkę węglowodanową.
-
Melasa – źródło witamin, a także magnezu, potasu, fosforu i chromu o połowę mniejszej zawartości sacharozy niż zwykły cukier. Ma dość specyficzny smak, ale jeśli już musimy czuć słodko, warto się do niego przyzwyczaić, ponieważ melasa pomaga w leczeniu anemii i wzmacnia odporność organizmu.
-
Syrop z agawy – alternatywa szybko, i niesłusznie, zdobywająca popularność. Niesłusznie, bo choć sama agawa zawiera minerały, skrobię i cenny błonnik pokarmowy (inulinę), to robiony na bazie agawy syrop nie ma z samym naturalnym sokiem wiele wspólnego: podczas produkcji rozpuszczona w wodzie skrobia rozkłada się do glukozy, a poddanie inuliny obróbce termicznej powoduje, że uzyskuje się fruktozę. W efekcie syrop z agawy zawiera 50-90 proc. fruktozy i 10-20 proc. glukozy.
-
Miód – choć to mieszanina wielu cukrów prostych, zawiera dodatkowo substancje bakteriobójcze, witaminy i minerały oraz nie zaburza równowagi węglowodanowej organizmu. Spożywany z umiarem nie tylko słodzi, ale i wzmacnia – pod warunkiem, że po jego zjedzeniu umyje się zęby.
-
Ksylitol – jedna z dwóch najzdrowszych alternatyw dla „słodkiej śmierci”. Pozyskuje się go z soku brzozy i jest tak samo słodki jak cukier. Ma działanie przeciwpróchnicze (ponieważ bakterie nie umieją go wykorzystać jako surowca energetycznego), a ponadto ułatwia przyswajanie wapnia – więc tą drogą również wzmacnia szkliwo i kości przyzębia. Na dodatek ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia układ odpornościowy.
-
Stewia – roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która dostarcza drugiego najzdrowszego zamiennika zwykłego cukru: nietrawionych przez ustrój glikozydów o słodkim smaku. Zawiera witaminy z grupy B oraz C, minerały, tłuszcze i białka. Najwartościowsze są produkty w kolorze brązowym lub zielonym. Białe lub przejrzyste są wyjałowione, bo zostały przetworzone i pozbawione cennych dla zdrowia składników.
Źródło: „Gazeta Wyborcza”