Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 15-05-2015
Cukier w kontakcie z zębami oznacza próchnicę. Cukier dostarczany w zbyt dużych ilościach to woda na młyn dla rozwoju chorób metabolicznych. Zalecenia ograniczenia spożycia cukru są więc jak najbardziej racjonalne, ale w chwili, kiedy antycukrowe podejście zamienia się w fobię, może stać się niezdrowe. Szczególnie, kiedy słyszy się o dietetycznej bzdurze, że nie zaleca się spożywania owoców, bo zawierają cukier. Owszem, owoce zawierają cukier, ale poza nim – także witaminy, błonnik i minerały. Zatem wyeliminowanie ich z diety to rezygnacja ze źródła najcenniejszych, najbardziej naturalnych i łatwo przyswajalnych dla zdrowia składników. Antycukrowa fobia, tak modna obecnie, może być groźna szczególnie w odniesieniu do dzieci, dla których owoce stanowić powinny codzienny składnik menu: raz, że z powodu dostarczania cennych składników dla zdrowia, a dwa – ponieważ wyrabiając nawyk sięgania po nie, inwestujemy w zdrowy styl życia pociechy. Dorośli rzeczywiście nie powinni tyle podjadać, również owoców, ale dzieci to nie dorośli. Owoce stanowią doskonałą bowiem przekąskę i deser.
- Zapewniają potrzebne płyny, błonnik i składniki pokarmowe, dając dzieciom poczucie sytości – wyjaśnia dr Sarah Schenker z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego. I dodaje: - Równie ważne jest to, że są znacznie mniej słodkie od słodzonych napojów gazowanych i wyrobów cukierniczych, zatem dzieci rozwijają niższy próg smaku na słodkie rzeczy.
Antycukrowa fobia ma jednak swoje zalety: kieruje naszą uwagę ku warzywom. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa też zawierają cukier. Najmniej jest go w kalafiorze, jarmużu czy kiełkach, ale inne zawierają go naprawdę dużo, jak buraki, marchew, pasternak czy groch.
- Gdy warzywo spożywa się w całości, ściany komórkowe utrzymują naturalne cukry w środku, ale gdy się je rozgniecie, przetrze czy inaczej przerobi na sok, te wewnętrzne cukry uwalniają się z tej struktury – mówi dr Schenker.
Jedzmy zatem warzywa i owoce w całości i nie damy się zwariować antycukrowej fobii. Natomiast dla zdrowia zębów zróbmy zawsze jedną, niewielką rzecz: wypłuczmy jamę ustną czystą wodą po spożyciu owocu czy warzywa.
Źródło: „POLSKA The Times”