Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 06-08-2014
Próchnica to zakaźna choroba dietozależna, zaliczana do schorzeń cywilizacyjnych. Jeśli choruje się na jedno ze schorzeń, którego przyczyną jest nieprawidłowa dieta, konsultacja z dietetykiem staje się medycznym wymogiem. Dietetyk przeanalizuje nasz styl życia, przyzwyczajenia kulinarne, określi, ile udziału w diecie ma cukier – główny sprawca próchnicy – i przygotuje jadłospis, z którego ta szkodliwa używka zostanie wyeliminowana lub jej ilość w potrawach zdecydowanie się zmniejszy. Do dietetyka warto wybrać się także wtedy, kiedy na sercu leży profilaktyka chorób jamy ustnej lub kiedy chcemy się zatroszczyć o zdrowie zębów naszych pociech, ale nie bardzo wiemy, jak układać menu, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze rosnącego organizmu, zadośćuczynić chęci malucha na coś miłego podniebieniu i koniecznie o smaku słodkim, a jednocześnie zabezpieczyć uzębienie przed zgubnym wpływem cukru i uniknąć rozwoju przyzwyczajenia do słodkiego smaku.
Wizyta u dietetyka może też okazać się nieocenionym dobrem w sytuacji, kiedy czujemy, że jesteśmy uzależnieni od słodyczy, a całkowite odstawienie łakoci jest rzeczą nie do wyobrażenia i tym bardziej nie do wykonania. Dietetyk podsunie wtedy propozycje smakołyków które zadowolą podniebienie, a jednocześnie nie będą szkodzić szkliwu zębów.
Źródło: „Polska Gazeta Wrocławska”