Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 25-11-2013
Żurawinę zwykło się kojarzyć ze specyfikami pomocnymi w leczeniu chorób układu moczowego. Jednak owoce tej niepozornej roślinki zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością także wśród pacjentów stomatologów. Wszystko za sprawą ich wyjątkowych właściwości niszczących bakterie i grzyby chorobotwórcze. Według najnowszych doniesień, w przetwory z żurawiny powinni zaopatrzyć się ci, którzy nie chcą, aby próchnica zepsuła im zęby – małe, czerwone owoce znakomicie zapobiegają rozwojowi tej choroby. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie od lat codziennie aplikuje się chorym leżącym w szpitalach szklankę soku z żurawiny. Taka profilaktyka pomaga zwalczyć niejedno zakażenie bakteryjne w zarodku, redukuje koszty leczenia i zużycie antybiotyków.
Jeszcze inne badania naukowe potwierdziły kolejną cenną właściwość owoców żurawiny: zapobiegają one rozwojowi nowotworów.
Jesień to doskonały czas na to, aby uzupełnić domową apteczkę i spiżarnię w przetwory z tej rośliny. Korzyści wynikających z regularnego ich spożywania może być więcej, niż tylko zdrowie jamy ustnej i dróg moczowych: ta pierwsza stanowi przecież wrota do zdrowia całego ustroju.
Źródło: „Nasz Dziennik”