Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Stomatologiczna kariera żurawiny
  • 25-11-2013
 

 

 

 

Żurawinę zwykło się kojarzyć ze specyfikami pomocnymi w leczeniu chorób układu moczowego. Jednak owoce tej niepozornej roślinki zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością także wśród pacjentów stomatologów. Wszystko za sprawą ich wyjątkowych właściwości niszczących bakterie i grzyby chorobotwórcze. Według najnowszych doniesień, w przetwory z żurawiny powinni zaopatrzyć się ci, którzy nie chcą, aby próchnica zepsuła im zęby – małe, czerwone owoce znakomicie zapobiegają rozwojowi tej choroby. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie od lat codziennie aplikuje się chorym leżącym w szpitalach szklankę soku z żurawiny. Taka profilaktyka pomaga zwalczyć niejedno zakażenie bakteryjne w zarodku, redukuje koszty leczenia i zużycie antybiotyków.

Jeszcze inne badania naukowe potwierdziły kolejną cenną właściwość owoców żurawiny: zapobiegają one rozwojowi nowotworów.

 

Jesień to doskonały czas na to, aby uzupełnić domową apteczkę i spiżarnię w przetwory z tej rośliny. Korzyści wynikających z regularnego ich spożywania może być więcej, niż tylko zdrowie jamy ustnej i dróg moczowych: ta pierwsza stanowi przecież wrota do zdrowia całego ustroju.

Źródło: „Nasz Dziennik”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS