Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 07-12-2012
Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan ustalili,.że nizyna – stosowany od dawna konserwant żywności, może spowolnić lub zatrzymać rozwój nowotworu płaskonabłonkowego głowy i szyi. Związek ten jest antybiotykiem wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego i stosowanym m.in. do konserwowania serów. Nizyna powoduje spowolnienie lub zatrzymanie rozwoju nowotworu poprzez aktywację białka znajdującego się w nieprawidłowo rozwijających się komórkach. Białko to, zwane CHAC1, odpowiedzialne jest za uruchamianie reakcji prowadzących do śmierci komórek nowotworowych. Nie są jeszcze znane wszystkie mechanizmy działania nizyny w tym procesie, ale już teraz mówi się, iż informacja o odkryciu jest informacją dobrą, ponieważ substancja ta jest od długiego czasu z powodzeniem stosowana w przetwórstwie spożywczym i wiadomo, że jest nieszkodliwa dla ludzi.
Uczeni wskazują na konieczność znalezienia nowych metod leczenia raka jamy ustnej – z uwagi na wyniki badania pięcioletniego przeżycia dla pacjentów, którzy chorowali na ten rodzaj nowotworu, i ze względu na częstość jego pojawiania się. Odkrycia o wpływie nizyny na nowotwór dokonano, kiedy naukowcy w ramach szeroko zakrojonego projektu badawczego na temat działania środków przeciwdrobnoustrojowych na właściwości komórek innych niżeli bakteryjne, realizowanego na Uniwersytecie w Michigan, postanowili przyjrzeć się, jak związek ten wpływa na komórki znajdujące się w guzach.
Źródło: Medical News