Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 14-06-2012
Bywa, że stomatolog przeprowadzając leczenie zębów informuje pacjenta o potrzebie zastosowania środków innych niż standardowe leki, aby kuracja zakończyła się sukcesem. Może np. zasugerować sięgnięcie po preparat, który dostarczy w dużej dawce łatwo przyswajalnej witaminy C, aby zlikwidować krwawienie z dziąseł – czyli zastosowanie suplementu diety, albo też może zasugerować przyjmowanie środka spożywczego specjalnego przeznaczenia, aby wzmocnić mikroflorę ustroju po antybiotykoterapii zastosowanej w leczeniu ropnego zapalenia dziąseł.
Jak przepisy definiują poszczególne grupy produktów oferowanych przez rynek?
-
Leki (wg nomenklatury prawnej: środki lecznicze) – to substancje lub mieszaniny substancji, które wykazują właściwości leczenia chorób lub zapobiegania chorobom, podawane w celu postawienia diagnozy albo przywrócenia, zmodyfikowania, poprawienia różnorodnych funkcji organizmu. Należą tu preparaty wydawane na receptę, jak i z tzw. grupy OTC, czyli dostępne bez recepty.
-
Suplementy diety – to środki spożywcze stosowane jako uzupełnienie normalnej diety, skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych lub innych substancji wykazujących wpływ na działanie ustroju. Są nimi m.in. preparaty witaminowe i mineralne oraz produkty zawierające ekstrakty naturalne.
-
Środki spożywcze – te dzielimy na produkty specjalnego zastosowania żywieniowego, czyli takie, które ze względu na sposób przygotowania lub skład wyraźnie różnią się od produktów spożywczych powszechnie dostępnych (np. probiotyki), oraz środki dietetyczne specjalnego przeznaczenia medycznego (m.in. produkty spożywcze niezawierające sacharozy przeznaczone dla diabetyków).
-
Nowa żywność – to inaczej żywność modyfikowana genetycznie, czyli GMO, oraz żywność i składniki żywnościowe składające się z/lub wyekstrahowane z drobnoustrojów, grzybów i wodorostów. Produkty zawierające np. wodorosty wykazują wysoką zawartość minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie zębów.
Źródło: „Żyjmy dłużej”