Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
By bakterie mogły zasiedlić wnętrze jamy ustnej, muszą przyczepić się do podłoża. Na zdolność przywierania mikroorganizmów do tkanek wnętrza ust wpływają:
-
struktura zewnętrzna bakterii: budowa i skład powierzchni komórki, obecność wypustek z białkami ułatwiającymi adhezję;
-
umiejętność wytwarzania polisacharydów pokrywających powierzchnię bakterii, produkowanych z cząstek cukrowych dostarczanych do jamy ustnej w czasie posiłku lub powstających we wnętrzu drobnoustroju;
-
zdolność do agregowania się mikroflory i tworzenia pakietów jedno lub wielogatunkowych;
-
budowa powierzchni, do której przywierają drobnoustroje;
-
skład i ilość śliny.
Mikroflora łatwiej przyczepia się do powierzchni zębów niżeli do śluzówki jamy ustnej, ponieważ powierzchnia szkliwa to podłoże stabilne i twarde, pokryte naturalnym filmem z resztek organicznych oraz mucyny pochodzącej ze śliny. Na zębach powstaje błona o uporządkowanej strukturze, która jest znakomitym podłożem do adhezji bakterii. Błona śluzowa jamy ustnej to trudne do zasiedlenia środowisko ze względu na stałe złuszczanie się naskórka.
Niektóre z drobnoustrojów mają zdolność tworzenia skupisk – do samej powierzchni tkankowej przylegają wówczas bakterie nie posiadające zdolności ruchu i tworzące dość zbite pakiety; na powierzchni skupisk zatrzymują się zaś bakterie ruchome – powstaje koagregat.
Między zagregowanymi drobnoustrojami może dochodzić do:
-
synergizmu działania - pewne szczepy bakteryjne wytwarzają substancje (np. polisacharydy dekstran i lewan), ułatwiające innym mikrobom przyczepianie, inne szczepy dostarczają składników pokarmowych;
-
antagonizmu – niektóre szczepy oddziałują na siebie negatywnie, wytwarzając bakteriocyny - substancje o charakterze antybiotykowym, zwalczające inne drobnoustroje.
Skupiska bakteryjne są mniej podatne na działanie śliny: słabiej ulegają wypłukiwaniu, są bardziej odporne na wpływ zawartych w niej enzymów oraz naturalnych przeciwciał.
Źródło: Opracowanie własne