Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Guma do żucia stymuluje wydzielanie śliny. Ślina posiada naturalne właściwości czyszczące:
-
neutralizuje kwasy, powstające po posiłku, które stają się pożywką dla bakterii uszkadzających warstwę mineralną zębów;
-
wypłukuje ze szczelin międzyzębowych resztki jedzenia;
-
oczyszcza szkliwo z nalotu, chroniąc zęby przed próchnicą.
Najwartościowsze z punktu widzenia stomatologii są gumy nie zawierające cukru.
Gumę należy żuć przez ok. 5 – 10 min. po posiłku. Dłuższe żucie nie jest zalecane, ponieważ może dojść do nawyku obciążającego stawy i powodującego przerost mięśni skroniowo – żuchwowych (u osób żujących gumę przeważnie po jednej stronie jamy ustnej może wystąpić asymetria twarzy).
Żucie gumy na czczo nie jest wskazane – zwiększa się ilość wydzielanego soku żołądkowego, który może podrażniać śluzówkę tego organu.
Źródło: „Gazeta Pomorska”