Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Lody
Lody – są znakomitym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia zębów. Ale tylko te, które zrobiono na bazie mleka, a nie na emulgatorach, zagęszczaczach, skrobiach i dodatkach smakowo – zapachowych. Niektórzy naukowcy sugerują, że wapń zawarty w lodach wchłania się znakomicie, ponoć lepiej niż z samego mleka. Smakosze lodów powinni unikać gryzienia zimnego smakołyku – nagłe zmiany temperatury szkodzą szkliwu. Osoby, które cierpią na nadwrażliwość zębów powinny lody jeść bardzo powoli. Lodów nie należy jeść szybko, szczególnie w upalne dni – mogą przyczyniać się do rozwoju anginy.
Źródło: Opracowanie własne
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.