Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Jogurtem w paradontozę
Na Bałkanach paradontoza jest bardzo rzadko spotykana, rzadziej też niż w innych rejonach Europy występuje próchnica. Przypuszcza się, że kluczem do rozwiązania tej zagadki może być bardzo wysokie spożycie jogurtu przez mieszkańców słonecznego półwyspu – dobroczynny wpływ tego napoju na tkanki jamy ustnej potwierdziły już kilka lat temu wyniki badań prowadzonych przez japońskich naukowców. Jogurt zawiera bakterie powodujące fermentację mlekową i utrudniające rozwój patogennej mikroflory jamy ustnej. Jest też źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. Powinien być stałym składnikiem diety, ale tylko w postaci naturalnej, nie zawierający dodatku cukru.
Źródło: „Express Ilustrowany”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.