Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentCoś na ząb

Jogurtem w paradontozę
 

 

 

 

Na Bałkanach paradontoza jest bardzo rzadko spotykana, rzadziej też niż w innych rejonach Europy występuje próchnica. Przypuszcza się, że kluczem do rozwiązania tej zagadki może być bardzo wysokie spożycie jogurtu przez mieszkańców słonecznego półwyspu – dobroczynny wpływ tego napoju na tkanki jamy ustnej potwierdziły już kilka lat temu wyniki badań prowadzonych przez japońskich naukowców. Jogurt zawiera bakterie powodujące fermentację mlekową i utrudniające rozwój patogennej mikroflory jamy ustnej. Jest też źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. Powinien być stałym składnikiem diety, ale tylko w postaci naturalnej, nie zawierający dodatku cukru.

Źródło: „Express Ilustrowany”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS