Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Jabłka
Jabłka – to cenne źródło pektyn i substancji odżywczych. Nazywane są „owocowymi szczoteczkami do zębów” - chrupanie soczystych, twardych jabłek korzystnie wpływa na przemianę materii oraz na pracę aparatu żującego, wzmacnia dziąsła i pomaga w usunięciu resztek jedzenia, które zalega w szczelinach międzyzębowych. Jabłka zawierają sporo wit. C, dlatego chronią przed szkorbutem. Wybierając się na wycieczkę warto zabrać jabłka – w warunkach „polowych” trudno wyczyścić zęby po posiłku. Można jednak zjeść jabłko – zęby zostaną oczyszczone z kleistych resztek. Jabłek jednak nie należy traktować jako jedynego środka czyszczącego uzębienie – od tego jest szczoteczka i pasta do zębów.
Źródło: Opracowanie własne
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.