Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Bakteriobójczy chrzan wasabi
Chrzan wasabi – jedna z przypraw stosowana w japońskiej kuchni narodowej i dodawana m.in. do coraz popularniejszego w Polsce sushi, bardzo dobrze wpływa na ochronę przeciwpróchniczną. Chrzan likwiduje bakterie żyjące w jamie ustnej, które wytwarzają kwasy niszczące szkliwo zębów. Antybakteryjne właściwości roślina zawdzięcza znacznej zawartości siarki, która hamuje ekspansję drobnoustrojów w jamie ustnej. Wysoka zawartość związków siarkowych powoduje, że chrzan wasabi specyficznie pachnie i smakuje.
Źródło: „Express Ilustrowany”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.