Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Ankieta
- 29-06-2007
Próchnica – to przewlekła choroba bakteryjna zęba, która prowadzi do:
-
demineralizacji – utraty wapnia,
-
uszkodzenia tkanek – najpierw twardych (szkliwa, zębiny), potem miękkiej (miazgi).
Nieleczona próchnica może spowodować nawet:
-
utratę zęba,
-
zakażenie innych narządów (np. tęczówki oka).
Przyczyny główne:
-
Bakterie
W jamie ustnej, jak w całym organizmie człowieka, znajduje się naturalna flora bakteryjna. Jednak do jamy przenikają również bakterie z otoczenia. Osiadają one na powierzchni zębów i przyciągają inne, tworząc płytkę nazębną, która jest idealnym miejscem do rozwoju kolejnych bakterii. W wyniku metabolizmu cukrów wytwarzają one kwasy powodujące demineralizację szkliwa, a więc uszkodzenie części zęba, która chroni go przed czynnikami zewnętrznymi.
-
Cukry
Są podstawą metabolizmu bakterii. Te naturalnie występujące w pokarmach nie są groźne. Natomiast cukry dodawane sztucznie (zwłaszcza glukoza, sacharoza, fruktoza) mają duży udział w rozwoju próchnicy. Substytuty cukru nie wywołują próchnicy.
-
Podatność zębów
Zależy ona od czynników genetycznych, a także warunków socjalnych. Okres płodowy i okres wzrostu jest bardzo ważny dla podatności zębów na próchnicę, dlatego powinno się w tym czasie przyjmować dużo wapnia i fluoru.
-
Czas
Rozwój próchnicy wymaga czasu – wymienione wyżej czynniki muszą występować przez dłuższy czas, aby doprowadziły do powstania próchnicy.
Aby rozwinęła się próchnica, muszą wystąpić wszystkie z podanych czynników.