Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 27-06-2022
Jeden z praktykujących w Tokio dentystów, właściciel kilku klinik stomatologicznych, postanowił poza pracą w gabinecie zadziałać na rynku pieczywa. W tym celu otworzył piekarnię przy jednej z ruchliwych tokijskich ulic – było to spełnienie jego marzeń z dzieciństwa. Teraz realizuje kolejne marzenie – poszukuje jak najbardziej miękkiego, puszystego i przyjaznego dla jamy ustnej chleba. Stomatolog zaznacza, że dąży do zaoferowania pieczywa, które może być bezpiecznie zjedzone przez wszystkich. Ma tutaj na uwadze głównie osoby starsze, które korzystają często z uzupełnień protetycznych i mają problem z gryzieniem i żuciem twardych pokarmów.
Dentysta – piekarz podkreśla, że chleb powinien być wypieczony tak, aby zachował wystarczającą miękkość – żeby spożywająca go osoba mogła cieszyć się jedzeniem. Bo to o przyjemność jedzenia chodzi podczas konsumpcji pieczywa, a nie tylko i wyłącznie o zaspokajanie głodu.
Aby wytypować najlepsze receptury, stomatolog podjął współpracę z lokalnym ośrodkiem opieki nad osobami starszymi – seniorzy testują smaki i rodzaje chleba.
Ciekawostką jest, że dentysta pasjonat nie wywodzi się z rodziny o tradycjach piekarskich. Urodził się w rodzinie lekarskiej, a dentystą został, ponieważ praca w opiece zdrowotnej była pożądanym zajęciem. Od dziecka jednak marzył o zostaniu piekarzem.