Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 07-12-2021
Wzbogacanie diety w brokuły jest niewątpliwie bardzo korzystnym działaniem dla zdrowia, ponieważ warzywa te dostarczają wielu witamin, w tym cennego kwasu foliowego. Z tego powodu brokuły wymieniane są m.in. jako ważny składnik diety kobiet w ciąży lub dopiero planujących poczęcie dziecka.
Warzywo to stało się niedawno tematem doniesień prasowych, ostrzegających smakoszy przed możliwością uszkodzenia zęba lub zranienia dziąsła oraz nawołujących do ostrożnej konsumpcji brokułów i sprawdzania ich pod kątem obecności kamieni bądź innych zanieczyszczeń, które mogłyby zarysować szkliwo bądź doprowadzić do uszkodzenia zęba. Ostrożność zalecała nawet FDA – naczelna amerykańska instytucja zajmująca się bezpieczeństwem żywności i leków. Zaczęły bowiem spływać doniesienia z rynku, że konsumenci, którzy zakupili pewne partie mrożonych brokułów, natknęli się w nich na małe kawałki metalu lub kamieni. Oczywiście, trefne partie produktu zostały wycofane z obrotu.
Marka, w której opakowaniach wykryto wspomniane zanieczyszczenia, nie jest obecna na polskim rynku.