Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 19-04-2021
Choć nadwrażliwość zębów ujawniająca się po spożyciu lodów dotyka wiele osób, naukowcy dotychczas nie wiedzieli, jak to się dzieje, że zęby wyczuwają zimno. Teraz potwierdzono, że swoistym „czujnikiem zimna” jest kanał jonowy o nazwie TRCP5 – bardzo wrażliwy na bodźce zimne. Dowiedziono, że kanał ten znajduje się w zębach – szczególnie w zębach, w których pojawiają się ubytki. Odkrycia tego dokonali badacze z Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg w Niemczech. Postanowili oni nie badać samych zębów, ale przyjrzeć się bliżej kanałom jonowym, które znajdują się w błonach komórkowych. Kanały TRCP5, wskutek sygnału, jaki do nich dociera z zewnątrz, zamykają się albo otwierają szeroko, co umożliwia wymianę jonów poprzez błonę komórkową pomiędzy wnętrzem komórki a zewnętrzem. Aktywność tych kanałów sprzyja powstawaniu kaskady sygnałowej przekazującej impuls elektryczny z komórki do komórki. Badacze dowiedzieli się, że kanał jonowy TRCP5 związany jest z odontoblastami – komórkami, które znajdują się pomiędzy miazgą a zębiną. Taka lokalizacja powoduje, że kiedy osoba mająca np. erozyjny ubytek w zębie zjada loda, komórki zaopatrzone w kanał TRCP5 wychwytują impuls spowodowany przez uczucie zimna i przekazują informacje o nim do mózgu.