Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 04-06-2020
Podatek od cukru został w Wielkiej Brytanii wprowadzony pomimo sprzeciwu producentów napojów i żywności. Z danych, które obecnie zostały zebrane przez brytyjską Oral Health Foundation w ramach tegorocznego Narodowego Miesiąca Zdrowia, wynika, że aż 61% mieszkańców Zjednoczonego Królestwa popiera pomysł na objęcie tą daniną większej liczby produktów. W dalszej kolejności podatkiem od cukru miałyby zostać objęte koktajle mleczne, smoothie i soki owocowe.
Z poprzedniego raportu dotyczącego niektórych napojów zwolnionych z podatku od cukru wynika, że aż połowa zawierała całą zalecaną dla dzieci dzienną dawkę cukru, czyli prawie 19 g, co daje prawie 5 łyżeczek do herbaty. Bieżące dane wskazują na to, że podatek zmusił wielu producentów do obniżenia zawartości cukru w swoich produktach. Nie wszyscy tak zrobili, ale dzięki działaniu wielu producentów, którzy zastosowali się do obniżenia poziomu cukru w napojach, w ciągu dwóch lat od momentu wprowadzenia wywołującego sprzeciw podatku zawartość cukru w sprzedawanych napojach spadła o prawie 22%, co odpowiada ponad 30 tysiącom ton cukru rocznie. To znaczący krok w kierunku lepszego zabezpieczenia zębów przed próchnicą, z powodu której każdego roku około 35 tys. dzieci na Wyspach jest hospitalizowanych.