Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 03-06-2020
Istnieją doniesienia, że flawonoidy – bioaktywne polifenole, które występują głównie w ciemnych owocach i warzywach – mogą poprawiać zdrowie kości także w przypadku istniejącej osteoporozy. To ważna informacja dla implantologów oraz pacjentów, którzy chcą poddać się zabiegowi odrestaurowania uśmiechu z wykorzystaniem implantów stomatologicznych.
Ponieważ jakość tkanki kostnej znacznie pogarsza się u osób w wieku dojrzałym, szczególnie u kobiet w okresie po menopauzie, sukces w leczeniu implantologicznym w tych przypadkach bardzo silnie zależy od jakości kości przyzębia. Badacze z Tohoku University Graduate School of Dentistry w Japonii przeprowadzili badanie, w którym źródłem flawonoidów był bogaty w proantocyjanidynę ekstrakt z pestek winogron. Uzyskali wynik, który sugeruje, że doustne podanie proantocyjanidyny poprawia osteointegrację implantu w warunkach niedoboru estrogenu w organizmie.
Badanie przeprowadzone zostało na zwierzętach, ale jego wyniki, a także wyniki innych badań potwierdzających skuteczność polifenoli w osteointegracji – także z uczestnictwem ludzi, wskazują na to, że bogaty w proantocyjanidyny ekstrakt z pestek winogron może mieć praktyczne zastosowanie w implantologii – głównie u osób z osteoporozą.